Du vill ta körkort och vill börja övningsköra. Ska man övningsköra privat behöver man gå en handledarutbildning. Men vad är handledarutbildning? Nedan kan ni läsa om kraven för att vara handledare, hur man ansöker om handledarskapet för att få ett handledarbevis och om vilka som inte kan vara handledare.

Handledarutbildning är en utbildning både elev och Handledare (din privata lärare) behöver gå för att kunna övningsköra privat. Kör du hos en trafikskola behöver man ej gå handledarutbildningen.

BOKA HANDLEDARUTBILDNING I STOCKHOLM

BOKA HANDLEDARUTBILDNING I DIN STAD

Ovan kan ni boka handledarutbildningen hos Gabriels Trafikskola i Stockholm (Jakobsberg / Järfälla) eller använda vår tjänst via korkortssidan.se där ni kan jämföra tider för datum / pris från trafikskolor i din stad.

VAD GÖR MAN PÅ EN HANDLEDARUTBILDNING?

På handledarutbildningen kommer handledaren och eleven få verktyg för att kunna övningsköra tillsammans. När man börjar övningsköra ställs man inför utmaningar att kunna samarbeta, lära ut, ha en plan med övningskörningen och ha tydliga mål som bygger på de bedömningskriterier för förarprovet.

Handledarutbildningen pågår under ett tillfälle i ca 3 timmar och är sedan giltig i 5 år. Både handledare och elev behöver ha gått kursen men man behöver ej gå kursen tillsammans. Läraren kan alltså ha gått kursen för 2 år sedan exempelvis och eleven gått kursen idag.När både elev och handledare fått kursen är då transportstyrelsen kommer behandla ansökan om handledarskap och skicka handledarbeviset om ni uppfyller kraven för handledarskap.

ÄR HANDLEDARUTBILDNING OCH INTRODUKTIONSUTBILDNING SAMMA SAK?

Ja, det är samma kurs. Officiellt så heter kursen introduktionsutbildning men trafikskolor och människor kallar den oftast för handledarutbildning. Vissa för växlar introduktionsutbildningen med riskettan som är en obligatorisk utbildning för att kunna ta körkort. Man förväxlar den för att den också är en kurs på ca 3 timmar.

VEM FÅR GÅ HANDLEDARUTBILDNINGEN?

För att bli handledare behöver man uppfylla några krav först:

  • Handledaren ska vara minst 24 år gammal.
  • Handledaren ska ha körkort från Sverige eller ett annat EES-land.
  • Eleven som handledaren ska lära ut till ska ha ett giltig körkortstillstånd.
  • Eleven ska också ha gått handledarutbildningen.

För att eleven ska kunna gå handledarutbildningen behöver eleven vara minst 15 år och 9 månader. Men eleven får inte börja övningsköra för ens eleven är 16 år gammal.

VEM FÅR INTE BLI HANDLEDARE?

Du ska först och främst uppfylla kraven för ovan för att kunna bli handledare. Men förutom det så kan du inte bli handledare om:

  • Ditt körkort varit återkallat mer än 3 månader de senaste 3 åren på grund av att du brutit mot en trafikregel.
  • Ditt körkort varit återkallat någon gång under de senaste 3 åren på grund av rattfylla, grova brott eller opålitlighet ur nykterhetssynpunkt.
  • Ditt körkort vart giltigt med villkor om alkolås i bilen under de senaste 3 åren.
  • Om du redan är handledare åt 5 elever.

HUR FÅR MAN HANDLEDARBEVIS?

Du får inte börja övningsköra direkt efter du avklarat handledarutbildningen utan ni måste först få handledarbeviset från Transportstyrelsen. Spara tid genom att göra ansökan innan ni går utbildningen. När sedan Transportstyrelsen rapporterar att ni gått handledarutbildningen så kommer Transportstyrelsen att behandla er ansökan.

Vill ni spara ännu mer tid kan ni ansluta er till en digital brevlåda som Kivra. Då kommer ni få handledarbeviset dit istället digitalt istället för fysisk post. Då sparar ni några dagar på att få handledarbeviset.

VAD ÄR HANDLEDARUTBILDNING?

Hoppas det inlägg svarat på frågan: vad är handledarutbildning? Annars kan du ringa Gabriels Trafikskola så förklarar vi mer och kan hjälpa dig att boka in dig på en utbildning så att ni kan börja övningsköra tillsammans.

Har du fler frågor om körkort så besök vår blogg där vi svarar på fler frågor om körkort liknande vad är handledarutbildning?

Similar Posts