Är min handledarutbildning giltig? Är du osäker på om kursen du gått för att kunna övningsköra privat fortfarande är giltig eller inte?

Du kontrollerar om din handledarutbildning är giltig hos Transportstyrelsen i det fall du inte har kvar handledarbeviset. Du kan ringa Transportstyrelsen på 0771-81 81 81. Du hittar mer information hos Transportstyrelsen här.

BOKA HANDLEDARUTBILDNING

Vill du gå en handledarutbildning i Stockholm erbjuder vi kurser nästan varje vecka. Bor du utanför Stockholm kan du få förslag på tider och pris av vår tjänst på korkortssidan.se.

BOKA HANDLEDARUTBILDNING

BOKA HANDLEDARUTBILDNING UTANFÖR STOCKHOLM

Hos korkortssidan.se kan du ange i vilken stad samt datum du vill gå handledarutbildningen. Då kommer trafikskolor i din stad meddelas om dina önskemål och du får där efter förslag på tider och priser för handledarutbildningen.

I Stockholm kan du gå handledarutbildningen hos oss på Gabriels Trafikskola där vi håller kursen varje eller varannan vecka beroende på tid på året.

VAD ÄR EN HANDLEDARUTBILDNING?

En handledarutbildning eller en introduktionsutbildning som den även heter är en kurs både eleven som vill ta körkort samt personen som ska lära ut eleven behöver gå för att kunna övningsköra privat. Elev och handledare måste alltså gå kursen för att kunna övningsköra tillsammans.

Efter att elev samt handledare gått handledarutbildningen behöver ni ansöka om handledarskapet hos transportstyrelsen. Ni får alltså inte köra tillsammans privat för ens ni har fått handledarbeviset från Transportstyrelsen.

ANSÖK OM HANDLEDARSKAPET

Ett tips för att få handledarbeviset snabbare är att ansluta sig till en digital brevlåda som Kivra. Då får du post från myndigheter digitalt dit och därmed sparar du några dagar på att få handledarbeviset digitalt istället för att då den via traditionell post. Vill du spara mer tid kan du ansöka om handledarbeviset redan innan ni går handledarutbildningen.

KRAV FÖR ATT KUNNA BLI HANDLEDARE?

För att kunna vara en handledare åt en elev som vill övningsköra privat så behöver man uppfylla några krav:

  • Handledaren ska vara minst 24 år gammal.
  • Eleven ska ha ett körkortstillstånd.
  • Handledaren samt eleven ska ha gått handledarutbildningen de senaste 5 åren.
  • Handledaren ska ha ett körkort från Sverige eller ett annat EES-land.

HUR MÅNGA KAN MAN VARA HANDLEDARE ÅT?

Man kan inte vara handledare för hur många elever som helst och man får ej ta betalt för att vara handledare. Du som handledare får vara handledare åt 5 personer samtidigt. Du behöver inte gå kursen för varje elev som du ska vara handledare åt utan det räcker med att du gått handledarutbildningen en gång.

SÅ ÄR MIN HANDLEDARUTBILDNING GILTIG?

Många förväxlar handledarutbildningen med riskettan eftersom båda kurserna håller på i ca 3 timmar. Var noga med att du har utfört handledarutbildningen för att kunna övningsköra privat. När du har utfört den så är kursen giltig i 5 år. Du ser giltighetstiden på handledarbeviset eller om du ringer Transportstyrelsen på 0771-81 81 81.

Similar Posts